Botshabelo Woodworks Academy, Zuid-Afrika

Ons eerste langlopende project is Botshabelo Woodworks Academy in Zuid Afrika. De Botshabelo Community probeert door onderdak, educatie en traumaverwerking het vertrouwen van jongeren in een goede toekomst terug te geven. Wij helpen hierbij door het opzetten van een houtwerkplaats met daaraan gekoppeld een opleiding: de Botshabelo Woodworks Academy (BWA).

Wat willen bereiken?

Het doel is om de jongeren op te leiden tot meubelmaker waardoor ze zelfredzaam worden. Met het vakdiploma worden ze docent, zelfstandig meubelmaker of meubelmaker in loondienst. Het les- materiaal mondt uit in producten die worden verkocht in onze webwinkel. De opbrengst komt ten goede aan de gemeenschap en de opleiding. 

Hoe leiden we op? 

In Zuid-Afrika is het ambacht van meubelmaker en houtbewerker nagenoeg verdwenen. Hierdoor is het lastig om lokale docenten te vinden. Na enig zoeken zijn we in contact gekomen met Heinrich Sache van de Woodworks Academy in Pretoria. Heinrich is bereid om de eerste lokale docenten op te leiden en mee te helpen om van de BWA een succes te maken.
Eén van de eerste docenten die namens de Vliegende Meubelmakers wordt opgeleid is Monica Chalowelera uit Malawi. Zij heeft eerder haar Carpentry & Joinery Certificate gehaald bij de Malawi Tevet Foundation op het gebied van handmatige houtbewerking, en geeft les op de Botshabelo Primaryschool. Wat nog ontbreekt is een diploma machinale houtbewerking. 

Faciliteiten

In samenwerking met de Stichting Gered Gereedschap is er een container (20 ft) ingericht als houtwerkplaats. De container is gevuld met machines voor houtbewerking en voorzien van elektra, deuren en opbergkasten. Na verscheping vanuit Nederland wordt de container op een betonvloer gezet en is zij klaar voor gebruik. Monica zal als eerste de container beheren en van daaruit lesgeven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een vast leslokaal komt en dat de container doorgaat naar een andere plek.

Bijdragen? Word docent of sponsor van de opleiding  

Als docent of sponsor kun je je verbinden aan de opleiding. Dit kan op individuele basis of vanuit je bedrijf door deelname van vakmensen aan projecten op maat. Wij zoeken nog sponsors voor de leverantie van (lokaal) hout, voor de container en voor de vervolgopleiding van Monica tot docent bij Heinrich. Zie ook ons wisselende aanbod in de webwinkel. Voor meer informatie neem contact op met Barbara Zewuster of Tycho Simmers. Vaste partners in dit project zijn: HMC, CBM, Wings of Support en Meubelmakerij De Esdoorn. 

Laatste nieuws


Zie nieuwsbericht over afronden project Rene van der Zee bij Botshabelo Wood Works