VMM aan de slag voor Buurtboekenkast Project

20 oktober 2014

Buurtboekenkastjes

In Amsterdam Slotermeer West is een project gestart: het buurtboekenkastje. Doel is om boeken een tweede kans te geven en dat ze niet vergeten in een doos of kast op zolder staan. Initiatiefnemer is Ad van Dam.

Er worden 11 buurtboekenkastjes geplaatst in de voortuin van bewoners, een park of bij de kerk. Deze kastjes maken de meubelmakers leerlingen van het HMC. Een eerste bijeenkomst tussen de buurtbewoners en de meubelmakers was om kennis te maken met elkaar. Het ontwerp kastje werd door de meubelmakers samen met de buurtbewoners bepaald. Een half uur later werden de schetsen gepresenteerd en het ontwerp definitief bepaald. Beide partijen gingen zeer tevree huiswaarts.

Vanaf die avond werken de leerlingen, in hun eigen tijd, aan het ontwerp. Hierbij worden ze ondersteund door Rens Meijer en Friedel Wilm, beiden vrijwilliger bij de Vliegende Meubelmakers. Voor de VMM is dit een mooi project want de leerlingen ontvangen elk 70 euro die ze aan een Vliegende Meubelmakersproject naar keuze schenken.

Enerzijds doet de leerling dus iets aan ontwikkelingswerk en anderzijds krijgt die de kans zichzelf te profileren en ervaring op te doen met een echte klant, financieel ondersteund door het HMC die de materialen betaalt. Irene van IA is al de trotse bezitter van een buurtboekenkastje en had deze als voorbeeld meegenomen naar de bijeenkomst. Na afloop liet een bewoner weten onder de indruk te zijn van het vakmanschap van de leerlingen, de wijze waarop ze hun de creatieve ideeën presenteerden, naar de buurtbewoners hadden geluisterd en de ideeën in een schets hadden uitgewerkt.

De kastjes worden op de open middag van donderdag 27 november op het schoolplein tentoon gesteld en officieel overgedragen aan de buurtbewoners. De initiatiefnemen, Ad van Dam, Cultureel ondernemer van beroep, zal AT5 benaderen met de vraag dit heuglijke feit vast te komen leggen. 

Wilt u er een mooi filmpje over zien, klik op deze link.