Deelnemers informatie Zomerprojecten

september 2016

Informatie voor deelnemers zomerprojecten 

Je bent als je dit leest geïnteresseerd in deelname aan een zomerproject van de VMM. Op deze pagina lees je hoe deelname in zijn werk gaat. We beginnen met een korte samenvatting en als je meer wilt weten, lees je de uitleg daaronder helemaal door! Hopelijk maken we je enthousiast voor deze unieke kans om komende zomer onvergetelijk te maken!

 

Deelname in het kort samengevat 

Voor deelname aan een project van de vliegende meubelmakers geldt een aantal voorwaarden: 

 • je bent minimaal 18 jaar (er is geen maximum leeftijd) 

 • je hebt een opleiding voor meubelmaken gevolgd of … je bent 3e of 4e jaars student houtbewerking of … je hebt ruime ervaring op gebied van houtbewerking 

 • je bent zelfstandig genoeg om 4 weken weg van (t)huis te zijn 

 • je bent bereid om je gedurende 12 maanden inzetten voor de VMM 

 • je bent enthousiast over het project van de VMM 

 • je kan je actief en open opstellen richting het project, de bevolking en de deelnemers 

 • je wilt graag je handen uit de mouwen steken en serieus aan de slag 

 • je staat open voor andere culturen, normen en waarden 

 • je hebt ca. € 1.400,- gespaard/gesponsord voor deelname (*voor HMC studenten € 1.200,- )

 • je gaat akkoord met de algemene VMM voorwaarden 

 • en ... je hebt er gewoon erg veel zin in! 

 

Welke inzet verwachten we van je:  

 • Deelname aan drie voorbereidingsbijeenkomsten 

 • Aanwezigheid bij de uitzwaaimiddag voor en de reünie na het project 

 • Actieve deelname aan het project zelf 

 • Bijdrage informatiebijeenkomst en eerste voorbereidingsbijeenkomst voor de zomerprojecten van het volgende jaar.  

Ben je geïnteresseerd? Heb je nog vragen na het lezen van de gehele webpagina? Of wil je je aanmelden? 

Stuur een email naar: info@vliegendemeubelmakers.nl. 

NB: De VMM is geen onderdeel van het Hout- en Meubileringscollege. Het HMC is daarmee niet verantwoordelijk of aansprakelijk te stellen bij deelname aan een project.

-----------------------

Nu volgt de uitgebreidere uitleg over de projecten zoals: voorwaarden, kosten, slapen en verblijf, eten en drinken, visum, verzekering e.d.

Wie zijn de Vliegende Meubelmakers 

De Vliegende Meubelmakers (VMM) is een onafhankelijke stichting die het mogelijk maakt voor meubelmakers en mensen met handige handen om een uniek avontuur aan te gaan. Met een groep deelnemers werk je samen met lokale (toekomstige) meubelmakers aan het verbeteren van hun leefomgeving of toekomstkansen. 

Eigen inbreng 

Je geeft zelf inhoud aan het project; in de voorbereidingen en ter plekke tijdens de uitvoering van het project. Dit kan zijn in een dorpje ver weg van de bewoonde wereld of aan de rand van een grote stad. Wel altijd in een veilige omgeving.  

Geen vakantie wel uniek 

Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Je leert mensen kennen die leven in een andere cultuur in minder luxe omstandigheden dan wij in Nederland. Het is dan ook geen vakantie maar hard werken om je vooraf gestelde doelen te bereiken. Zo kan je na vier weken ook met een goed gevoel het project afsluiten. 

Het Project 

De stichting checkt vooraf of een projectaanvraag geschikt is voor de VMM. We kijken naar de veiligheid, de betrokkenheid van lokale mensen, de mogelijkheid van kennisoverdracht en de doelstelling van het project. De afgelopen jaren zijn we actief geweest in weeshuizen, scholen, projecten voor kindsoldaten, mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, psychiatrische patiënten, aidswezen, e.d. in Midden en Zuid Amerika, Afrika en Azië. 

Doel van een zomerproject 

Alleen meubelsmaken en dan weer weggaan ziet de VMM niet als de juiste manier van hulp. Daarmee verander je niets en blijft een project afhankelijk van anderen. We willen juist dat jouw kennis van meubelmaken/houtbewerking overgedragen wordt aan de lokale mensen. Zo kunnen zij na ons vertrek met het gereedschap dat wordt achtergelaten zelfstandig verder met het maken van de tafels, bedden, stoelen of andere houten voorwerpen. Stel je er op in dat je ‘praktijkles’ gaat geven tijdens het project aan jongeren. 

Verblijf 

Tijdens ons verblijf overnachten we in een accommodatie dat door de lokale organisatie is geregeld. Dit loopt uiteen van een slaapplaats bij de broeders tot een matras op de grond in een schooltje of ziekenboeg. Veiligheid, aanwezigheid wasgelegenheid , wc en kookplek is belangrijk. Het verblijf is kostenloos voor de deelnemers.  

Maaltijden 

Het project is exclusief maaltijden. Net als thuis, bekostig je ter plaatse zelf je eten en drinken. Wat je met jouw groep kunt afspreken, is dat je ter plaatse de lunch of avondeten laat bereiden door een kok. Daar betalen jullie met z'n allen voor. Zo eet je heerlijk en de kok is voor drie weken verzekerd van een inkomen. Soms biedt het project aan om tegen een vergoeding de maaltijden te verzorgen.  

Werkdagen en uitstapjes 

De meeste projecten duren 3 weken, de vliegreis niet meegerekend. Dat zijn in totaal 15 werkdagen, 5 dagen per week. De werkdagen worden afgewisseld door een excursie naar bijvoorbeeld een lokale houtzagerij of meubelwerkplaats. Een korte rondreis van ca 3 dagen staat standaard op het programma. Deze organiseer je met de groep zelf, ter plekke en is op eigen kosten. Hiervoor maak  je een gezamenlijke pot. Deze minitrip is dus niet inclusief. Zo leer je tijdens het project ook een beetje het land kennen. 

Respect 

We werken in landen waar andere normen en waarden gelden. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent en dat je met respect omgaat met andere cultuurbepaalde leefregels, gewoonten en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan taalgebruik, geloofsregels, bijgeloof, roken, met ontbloot bovenlijf lopen in sommige ruimtes, lichaamsverzorging etc etc. Tevens is het enorm belangrijk om een goede samenwerkingsgeest te bezitten. Binnen de groep zijn er altijd meningsverschillen. Het respecteren van elkaars mening en jezelf flexibel opstellen is van belang om een prachtig resultaat neer te zetten in die ruim drie weken van het project! 

Flexibel en creatief 

Werken in een groep betekent je aanpassen aan en rekening houden met elkaar. Dit vraagt om een flexibele houding en de bereidheid om dingen voor elkaar te doen. Samen de tafel afruimen, samen aan het eind van de dag het gereedschap weer opbergen, samen de ontbijttafel dekken. Het gereedschap dat je tot je beschikking hebt, is niet altijd dat wat je gewend bent. Soms zul je op een creatieve manier iets moeten maken waarvoor je in Nederland gewoon een apparaat of boortje had gepakt. Stel je hier mentaal op in. 

Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid 

Deelname is op eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw eigen gedrag, voor je eigen gezondheid, voor je eigen veiligheid maar ook die van de andere deelnemersEr is geen projectleider aanwezig die zegt wat je moet doen. Jij en de andere deelnemers maken het project en bepalen samen met de lokale mensen wat er gemaakt gaat worden, hoe de taakverdeling wordt, wat je op de vrije dagen doet, e.d.. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor een geldig paspoort, het regelen van een visum of eventueel benodigde inentingen. De VMM kan jou advies geven hierbij. 

Goed verzekerd naar een project 

De Vliegende Meubelmakers wil dat onze deelnemers goed verzekerd mee gaan naar de projecten. Hiermee voorkomen we dat iemand grote kosten moet maken als er iets gebeurt tijdens het project, thuis in Nederland of ter plekke. We hebben gezocht naar een goede reisverzekering die ook ongelukjes dekt bij speciale werkzaamheden met houtmachines. Joho is al jaren actief op het gebied van vrijwilligers werk en heeft een goede reisverzekering ontwikkeld. Deze is speciaal gemaakt voor mensen die zich als vrijwilliger actief inzetten in het buitenland en daarmee in situaties kunnen komen die een normale reisverzekering niet dekt. Wil je meer weten over deze reisverzekering van JoHo zie hun website: http://www.joho.nl/verzeker/reisverzekering/ 

Wat kost het? 

Niet onbelangrijk is de vraag wat het je gaat kosten? Als je het goed aanpakt hoeft deelname aan een zomerproject jou niets te kosten. Door sponsoracties zelf  te organiseren kan je geld inzamelen voor deelname. Deelname aan de VMM kost je 400 euro houtgeld. Studenten van het HMC krijgen een korting van 200 euro . Van het houtgeld worden de kosten gedekt van hout en organisatie om het project mogelijk gemaakt. Het vliegticket is ook voor eigen kosten en bedraagt ongeveer 1.000 euro. De ticketkosten zijn hoger dan gemiddeld omdat we in de zomervakantie vertrekken en dan zijn vluchten duurder. Vergeet niet dat er misschien vaccinaties nodig zijn en een visum voor het land wat ook geld kost. 

Deelname 

Deelname aan een zomerproject van de VMM duurt 12 maanden. We vragen je om actief deel te nemen aan de voorbereiding van het project. Dit houdt in dat je aanwezig bent bij de drie voorbereidingsbijeenkomsten zodat je goed geïnstrueerd bent voordat je naar het project gaan. We organiseren een uitzwaaimiddag en een reünie waarbij we graag alle deelnemers bij aanwezig hebben. En je ondersteunt de VMM bij de voorbereiding van de deelnemers van de zomerprojecten van het jaar daarna.  

Als je enthousiast bent geworden voor deelname, kun je je opgeven door een email te sturen naar info@vliegendemeubelmakers.nl. Wij sturen je een deelname formulier toe die je volledig ingevuld weer naar ons terugmailt. Stuur ook een kopie van je paspoort of ID kaart mee.