Meubels voor Kambisa Zambia

Bron map Zambia www.wordtravels.com
oktober 2019

Dit project zou zijn uitgevoerd in 2020/2021 maar is verplaatst naar zomer 2022, vertrekdatum rond half juli. De Vliegende Meubelmakers vertrekken voor het eerst naar Zambia. Stichting Kambisa!BeHeard heeft ons gevraagd om voor hun cultureel buurtcentrum in Chilongo meubels te maken, samen met de mensen uit het gebied. Daarbij wil Kambisa! het duurzaam gebruik van het hout uit de bossen stimuleren. Een wederzijdse kennisuitwisseling staat centraal: we gaan de westerse technieken combineren met de houtskills uit Zambia. 

toekomstige werkplek bij Kambisa
werkplek voor onze samenwerking

Wie is de stichting Kambisa

Kambisa!BeHeard betekent 'SpreekOp!WordGehoord'. De stichting wil meer aandacht voor de verhalen van mensen die je niet vaak ziet in de media. Op die manier werken ze aan meer onderlinge begrip tussen verschillende groepen mensen. Tussen Nederlanders en Zambianen, maar ook tussen arm en rijk, jong en oud, nieuwe bewoners en oude bewoners, etc. Om dat te bereiken werken ze inmiddels niet meer alleen met kunst- en mediamakers, maar bijvoorbeeld ook met scholen, oude ambachten en voedsel buurtbossen - in Nederland en Zambia. 

Het buurtcentrum in Chilonga moet een plaats worden waar de Zambiaanse tak van Kambisa! dat werk voort kan zetten en een eigen inkomen kan krijgen. Een eigen inkomen door oa de werkplaats en een camping.

Zie hier het 5 jaren plan voor Kambisa 

 

Wat was het doel van het project?

Stichting Kambisa!BeHeard heeft het project 'Kambisa!OnWood' in het leven geroepen. Het doel is om mensen uit de buurt te trainen in meubels maken in het Chilonga Community Centre en de lokale kennis over houtbewerking in kaart te brengen. Door het hout goed te bewerken, wordt het meer waard, Daarmee kunnen de meubelmakers meteen duurzaam bosgebruik stimuleren om zo het omliggende Miobo-bos te beschermen. Omdat veel mensen weinig toegang tot electra of gas hebben, wordt nu veel bos gekapt voor houtskool, ook al mag dat van de chief niet. 

Veel lokale kennis over hout zit vooral in de lokale handen en hoofden. Deze kennis verdwijnt zodra het gebied verstedelijkt. Dat willen we voorkomen door die kennis te documenteren. Door veel foto's, video's en aantekeningen te maken, hopen we hun kennis vast te leggen voor de volgende generaties. De VMM wil Kambisa!OnWood graag steunen hun doelen te verwezenlijken.

 

Wat kunnen de deelnemers verwachten? 

De Vliegende Meubelmakers dragen hun kennis over aan en halen vakkennis op van de lokale houtbewerkers/meubelmakers. De samenwerking is gericht op wederzijdse kennisuitwisseling. Tijdens dit proces worden er meubels gemaakt voor het Chilonga Community Centre. De kennis zal gedocumenteerd worden zodat deze bewaard blijft voor de toekomst.

 

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat naar het project. Dit gereedschap blijft achter bij het project als donatie. 

 

Wie zijn de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers die zich hebben opgegeven voor dit project zijn: Ruth Kessels, Sam Braas, Giel Tijburg en Menno Aukema. De deelnemers stellen zich hier voor (of klik op de foto) aan het project KambisaBeHeard!

Lijkt dit project je ook interessant om aan deel te nemen. Let op onze social media berichten waarin we aangeven wanneer de voorlichtingsbijeenkomsten zijn.

 

Wie zijn de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, Financial Projects, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

 

Over Zambia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Lusaka, Zambia

(bron kaart Zambia www.wordtravels.com)