Meubels voor Uganda / Care for Others

juli 2019

Wat hield het zomerproject Meubels voor Uganda / Care for Others in?

In het dorp Alwa, Kaberamaido District in Uganda, richt stichting Care for Others zich met name op wezen en weduwen. Rebellen hebben in het verleden veel onrust veroorzaakt in dit toch al achtergesteld gebied. Vele scholen zijn gesloten of verwoest. Hierdoor zijn jongeren verstoken geraakt van onderwijs en kansen op werk en inkomen zijn klein. Care for Others ondersteund deze jongeren. Op de middelbare school en de Vocational Training Center zitten ongeveer 200 jongeren, waarvan de meerderheid wees is. Op het  VTC leren jongeren een vak, waaronder houtbewerking. Het doel van CFO is om middels kennisvergroting de jongeren en hun families een betere economische en sociale toekomst te geven. Voor het nieuwe schoolblok hebben zij schoolinterieur en computermeubels nodig. En als jongeren kunnen leren om handiger met gereedschap om te gaan en mooiere meubels kunnen maken is daar zeker behoefte aan.

Wat was het doel van het project?

Samen met de Vliegende Meubelmakers wil Care for Others drie lokale jongeren opleiden om schooltafels, schoolstoelen en computermeubels te realiseren. Ook is er een wens om bedden voor de meidenslaapzaal te maken. Aan de deelnemers van dit project wordt dus gevraagd om samen met scholieren aan de slag te gaan deze meubels te ontwerpen en te vervaardigen.

Een bijzondere vraag bij dit project is om iemand te ontvangen die met een breimachine overweg kan. Er staat een breimachine in Alwa maar men weet er niet mee te werken. Als hiermee sweaters gebreid kunnen worden drukt dat in de kosten voor de scholieren die zelf hun uniform moeten financieren. Een jonge dame heeft zich al aangemeld als leerling en wil de fijne kneepjes van dit apparaat onder de knie te krijgen.

(NB: Stichting Gered Gereedschap leverde het noodzakelijke gereedschap voor het project dat na afloop is achtergebleven als donatie)  

 

Wat zijn de resultaten die behaald zijn bij dit project? 

Lees hieronder het verslag gemaakt door de deelnemers over hun belevenissen en behaalde resultaten:

"Op14 juli 2019 begon onze reis naar Oeganda. Vijf man sterk kwamen wij drie dagen later aan op het terrein van Secondary en Practical school in Alwa, een klein dorpje midden in Oeganda, waar wij de komende drie weken zouden verblijven. De Oegandese stichting Care For Others had de Vliegende Meubelmakers gevraagd om leerlingen die gekozen hadden om zich te specialiseren in het timmer vak te onderwijzen en een werkplaats voor deze studenten in te richten. De school in kwestie was speciaal opgericht om onderwijs te bieden voor kinderen die uit extra ongelukkige situaties kwamen. 

 

Na een groots welkom ceremonie ontdekten we al snel dat veel ontbrak voor de timmerstudenten om ze daadwerkelijk een praktische opleiding aan te kunnen bieden op deze school. Om te beginnen was er geen enkel gereedschap aanwezig behalve een paar botte handzagen met kapotte grepen. Verder waren de werkbanken die er waren in slechte staat en amper bruikbaar. Als gevolg hiervan hadden de studenten enkel theorielessen gekregen over het houtbewerken. 

 

Eenmaal eerder meegedaan aan zomerproject in Guinee in 2017 begreep ik dat het meest blijvende effect wordt behaald door zoveel mogelijk kennis bij te leren aan de studenten. Zo begonnen wij praktisch vanaf dag één met de lessen voor de studenten. Terwijl een deel van de vrijwilligers gedurende de drie weken praktische en theoretische lessen gaven over het gereedschap, werking van hout en verbindingen was het ander deel onder andere de werkbanken aan het fabriceren; kapotte bedden in elkaar aan het lassen en de toekomstige werkplaats aan het verbouwen. 

 

Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast onze leerlingen waren en hoe snel ze het houtbewerken oppakten. Uiteindelijk sloten we af met een examen. Elke timmerstudent maakte zelfstandig een krukje naar ons voorbeeld, met lastige verbindingen en al. Zo trots als een pauw kunnen we mededelen dat allen geslaagd zijn. 

 

Meer bescheiden en een prachtige ervaring rijker lieten wij de school uiteindelijk achter met een nieuwe werkplaats, kasten voor het nieuwe gereedschap, werkbanken, opgeknapte bedden, schommels en -het belangrijkste- 11 efficiëntere en enthousiastere timmermannen in-the-making die ongetwijfeld een positieve impact zullen hebben in de ontwikkeling van hun vak en hun samenleving." 

En we hebben ook een reactie van de initiatiefnemer van het project Michael Okado, Care for Others: "This is to thank you and the entire organization for having sent the volunteers to Care For Others as Flying furniture makers to make furniture in Alwa SS in Kaberamaido Uganda. They have done a wonderful job despite of very little time given to them. I take this opportunity to thank the team..." 

 

Wie waren de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers van dit project zijn: Saman Mousavi Joulandan, Marcel Hollander, Leendert Braber, Gijsje Hoogeveen, IJbe Wever en Michiel van der Hoven.

Het project is te volgen op onze FB pagina De Vliegende Meubelmakers maar ook op die van de deelnemers: Vliegende Meubelmakers 2019 - Stichting Bona Baana.

 

Wie waren de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, De Esdoorn Wolvega, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

 

De informatie van dit project is te downloaden door op de link te klikken " Download PDF projectinfo Uganda" rechts naast de landkaart.

 

Over Uganda

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Kampala, Uganda