Meubels voor Ghana Bokemei

juli 2019

Wat hield het zomerproject Meubels voor Ghana / Bokemei in?

In Accra, de hoofdstad van Ghana, heeft stichting Bokemei stapsgewijs een grote school gebouwd die ruimte biedt aan 300 jongeren uit arme families. Momenteel volgen zo’n 150 kinderen en jongeren kleuter-, basis- en voorbereidend lager beroepsonderwijs (Junior High School), en het aantal neemt toe. Bij de school staan een vijftal ruimtes waar de jongeren van de school en uit de buurt praktijkervaring op kunnen doen (het zgn. kenniscentrum). De praktijklessen sluiten aan bij het schoolcurriculum: ICT, mode en textiel, catering, bouw, metaal en houtbewerking. Het kenniscentrum staat nog in de kinderschoenen en moet verder ontwikkeld worden. Er zijn al wat praktijklessen gegeven en men is bezig de inrichting te verbeteren. Doel is om jongeren die niet verder kunnen leren omdat er geen geld is, of omdat zij goed met hun handen zijn, gekwalificeerde vaardigheden te leren waarmee zij in hun onderhoud kunnen voorzien. Via een baan of een eigen bedrijfje. Het is de bedoeling dat het kenniscentrum op den duur inkomsten gaat opleveren en zelfvoorzienend wordt. Bokemei zou graag een meubelwerkplaats willen opzetten waar men het vak kan leren en dat op termijn inkomsten oplevert. Er is behoefte aan kwaliteitsmeubilair. De kennis om moderne meubels te maken kan verbeterd, evenals de aandacht voor afwerking en onderhoud van gereedschap en meubilair. Op de school is gebrek aan ergonomisch verantwoord schoolmeubilair voor de oudere leerlingen. Zij hangen oncomfortabel in de schoolbanken die door de lokale timmerman zijn gemaakt. Daarom is aan de Vliegende Meubelmakers gevraagd om in de zomer 2019 te komen helpen. 

 

Wat was het doel van het project?

Aan de deelnemers van dit project wordt gevraagd om samen met enkele jongeren van de school en/of uit de buurt aan de slag te gaan met het ontwikkelen van nieuwe schoolmeubels (tafels en stoelen). Dit wordt door de oudere leerlingen van de school gebruikt en kan later verkocht worden. 

(NB: Stichting Gered Gereedschap leverde het noodzakelijke gereedschap voor het project dat na afloop is achtergebleven als donatie). 

  

Wat was het resultaat van het project?

Lees hieronder een kort verslag van het project geschreven door de deelnemers: "Wij zijn voor ons project naar een school geweest in Accra, Ghana. De naam van de school is Bokemei International School. We zijn hier 3,5 week aan het werk geweest. We hebben onder anderen een werkplaats ingericht met drie nieuwe werkbanken. In één van deze werkbanken kan ook een zaagtafel getild worden waardoor de scholieren hier grotere platen op kunnen zagen. Naast deze werkplaats hebben we voor de kleuters nieuwe ronde tafels en stoeltjes gemaakt. Voor de Junior High hebben we de huidige combi tafels en stoelen vermaakt tot losse tafels en stoelen zodat deze gebruikt kunnen worden om toetsen af te nemen. Er is ons ook gevraagd om een lokaal in te richten als Science lokaal. We hebben hiervoor rondom werktafels aan de muur bevestigd. Voor onder deze tafels hebben we krukjes gemaakt. Voor in het midden van het lokaal hebben we een hoge werktafel gemaakt waar de docent dingen op kan uitleggen. De lijst met wensen werd met elk overleg langer waardoor we uiteindelijk besloten hebben om niet alles af te krijgen maar vooral tijd te steken in de kennisoverdracht. We hebben de praktijkdocent Daniël meegenomen in alle projecten zodat hij zonder ons de meubels kan maken.  Met recht kunnen we dit een geslaagd project noemen."

Een uitgebreider verslag lees je in deze nieuwsbrief van stichting Bokemei of op de speciale FB pagina van het project: Schoolmeubels voor Bokemei

 

Wie waren de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers van dit project waren: Kieran Weir, Rowan de Jong, Joeri MonsterFriedel Wilm, Erik de Min, Mats Thewessem en Tom Bijkersma.

Rowan en Joeri hebben een eigen doneeractie. Klik op deze link. Mediaberichten: InTeylingen, Bollenstreek Omroep.

 

Wie waren de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, De Esdoorn Wolvega, Financial Projects, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

 

De informatie van dit project is te downloaden door op de link te klikken " Download PDF projectinfo Ghana Bokemei" rechts naast de landkaart.

 

Over Ghana

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Accra, Ghana