Meubels voor Ghana Bokemei

juli 2019

Wat houdt het zomerproject Meubels voor Ghana / Bokemei in?

In Accra, de hoofdstad van Ghana, heeft stichting Bokemei stapsgewijs een grote school gebouwd die ruimte biedt aan 300 jongeren uit arme families. Momenteel volgen zo’n 150 kinderen en jongeren kleuter-, basis- en voorbereidend lager beroepsonderwijs (Junior High School), en het aantal neemt toe. Bij de school staan een vijftal ruimtes waar de jongeren van de school en uit de buurt praktijkervaring op kunnen doen (het zgn. kenniscentrum). De praktijklessen sluiten aan bij het schoolcurriculum: ICT, mode en textiel, catering, bouw, metaal en houtbewerking. Het kenniscentrum staat nog in de kinderschoenen en moet verder ontwikkeld worden. Er zijn al wat praktijklessen gegeven en men is bezig de inrichting te verbeteren. Doel is om jongeren die niet verder kunnen leren omdat er geen geld is, of omdat zij goed met hun handen zijn, gekwalificeerde vaardigheden te leren waarmee zij in hun onderhoud kunnen voorzien. Via een baan of een eigen bedrijfje. Het is de bedoeling dat het kenniscentrum op den duur inkomsten gaat opleveren en zelfvoorzienend wordt. Bokemei zou graag een meubelwerkplaats willen opzetten waar men het vak kan leren en dat op termijn inkomsten oplevert. Er is behoefte aan kwaliteitsmeubilair. De kennis om moderne meubels te maken kan verbeterd, evenals de aandacht voor afwerking en onderhoud van gereedschap en meubilair. Op de school is gebrek aan ergonomisch verantwoord schoolmeubilair voor de oudere leerlingen. Zij hangen oncomfortabel in de schoolbanken die door de lokale timmerman zijn gemaakt. Daarom is aan de Vliegende Meubelmakers gevraagd om in de zomer 2019 te komen helpen. 

 

Wat is het doel van het project?

Aan de deelnemers van dit project wordt gevraagd om samen met enkele jongeren van de school en/of uit de buurt aan de slag te gaan met het ontwikkelen van nieuwe schoolmeubels (tafels en stoelen). Dit wordt door de oudere leerlingen van de school gebruikt en kan later verkocht worden. 

 

Wat kunnen de deelnemers verwachten? 

De Vliegende Meubelmakers die naar dit project toe gaan, zullen hun kennis over het maken van meubels overdragen aan een kleine groep jongeren en een vakdocent. Er zullen ook activiteiten georganiseerd worden om elkaars cultur beter te leren kennen. In overleg kunnen uitstapjes en excursies worden gepland. De deelnemers zullen in het woonhuis van de voorzitter van de stichting wonen, middenin de volksbuurt LA. Er zijn 3 slaapkamers en een gedeelde woonkamer, keuken en badkamer beschikbaar. Het huis ligt op afstand van de school, maar is met de taxi goed bereikbaar. Wil je meer weten over de stichting waar we voor aan de slag gaan, kijk dan eens op www.bokemei.nl.

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat naar het project. Dit gereedschap blijft achter bij het project als donatie. 

 

Wie zijn de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers van dit project zijn: Kieran Weir, Rowan de Jong, Joeri Monster, Friedel Wilm, Erik de Min, Mats Thewessem en Tom Bijkersma.

Rowan en Joeri hebben een eigen doneeractie. Klik op deze link. Mediaberichten: InTeylingen, Bollenstreek Omroep

 

Wie zijn de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, De Esdoorn Wolvega, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

 

De informatie van dit project is te downloaden door op de link te klikken " Download PDF projectinfo Ghana Bokemei" rechts naast de landkaart.

 

Over Ghana

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Accra, Ghana