Meubels voor Tanzania

juli 2015

Project Shirikisha nabij Moshi, Tanzania. Dit project is opgezet door Cocaya Hearch Shayo. Een vrouw die zag hoe mensen die doof zijn een verborgen leven leiden in Tanzania. Het hebben van een handicapt zorgt voor schaamte bij familie en daarom worden veel doven kinderen in huis gehouden. Ze krijgen geen onderwijs en hebben om die reden en slechter toekomstperspectief.

Cocaya leert dove en gehandicapte jonge mannen en vrouwen een vak, zoals het ontwerpen van meubels, sieraden, huis gereedschap en recyclen van gebruikt materiaal. Cocaya is een krachtige vrouw die het project van de grond heeft gekregen op eigen kracht en zij ziet een mooie samenwerking tussen onze stichting en haar missie. Gelijke kansen bieden voor mensen met een handicap. Wij werken hier graag aan mee dit doel van Cocaya te verwezenlijken.

De werkplek, nu nog inrichten zodat we aan de slag kunnen

Wat gaan we doen?

Een bijzonder detail bij dit project is dat de oud deelnemers van Meubels voor Tanzania 2013 dit project hebben voorgedragen als nieuw VMM zomerproject. Zij zijn in contact gekomen met Cocaya en waren enthousiast over wat zij heeft opgezet nabij Moshi. Wilma Dierx bezocht dit project in de zomer van 2014 en begreep het enthousiasme.

Vanaf zomer 2015 wil Cocaya een houtwerkplaats openen. Met behulp van de Vliegende Meubelmakers wil zij het meubelmakersvak bijbrengen aan een groep dove jongeren. Het plan is om meubels te ontwerpen en te maken die verkocht kunnen worden. Hiermee wordt dan meteen inkomsten gegenereerd voor het project en de jongeren. Voorwerpen als krukjes, dienbladen, pollepels etc. kunnen goed lokaal verkocht worden. Cocaya woont in Moshi waardoor zij de dagelijkse gang van zaken in de workshop kan volgen en kan bij/aansturen.  

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat. Dit gereedschap blijft als donatie achter in het beheer van het project.  

Beleef het project mee via de ogen van Eva middels haar blog: evametvliegendemeubelmakers.reislogger of via de FB pagina van de VMM

Deelnemers

De deelnemers van dit project zijn: Jaap van der Heijden, Fiel Schelfhout, Heimrich Roetman, Eva Camfferman, Susanne Pronk, Angelique Weijers, Louise de Kiewit en Lisanne de Ridder. Heeft u interesse voor deelname, stuur dan een mail naar info@vliegendemeubelmakers.nl. Of volg ons op facebook.

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, C+1 Ambacht Meubelmaker, Van Assem Interieurbouw bv Maarssen, AF-HO Houtbewerkingsmachines BV, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Restaurant/Terras WATERKANT Marnixstraat Amsterdam, Brouwerij 't IJ Amsterdam en restaurant Ko Chang Thai Westerstraat Amsterdam.

Over Tanzania

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Moshi, Tanzania

 

PDF Tekst websitepagina